‘MOLTS MITJANS ES FINANCEN PELS ACORDS COMERCIALS OPACS AMB LES GRANS EMPRESES E INSTITUCIONS’

“Cal crear i sustentar mitjans  veritablement independents, autònoms, professionalitzats, independents, la prioritat dels quals no sigui exclusivament el negoci sinó el servei públic que ha de tenir el periodisme», explica JESÚS MARAÑA, durant la 1º Trobada-Debat organitzat per la plataforma associativa Cabanyal Obert Observatori Ciutadà a València i a la qual han assistit prop de 300 persones.


Així ho ha destacat el periodista, comentarista televisiu i director editorial del diari digital infoLibre, Jesús Maraña, durant la seva xerrada-debat en el marc de la presentació de Cabanyal Obert, una plataforma associativa que neix amb la voluntat de convertir-se en un espai cultural i de participació ciutadana en un barri que està deixant enrere una etapa turbulenta i destructiva.

Aquesta trobada-debat organitzat per Cabayanl Obert ha servit a aquesta associació com a presentació del seu programa d’activitats, entre els quals destaquen ‘La Fàbrica de Trobades’, un espai per tractar amb serietat aspectes que concerneixen a la ciutadania i als seus drets democràtics i socials.

Sota el títol Informar-se o Conformar-se, en una clara al·lusió a la cada vegada més qüestionada independència, veracitat i honestedat de la premsa, Jesús Maraña, acompanyat per Fernando Flores, i Javier de Lucas, tots dos professors de la Facultat de dret de la Universitat de València, al costat de la periodista Lola Bañón, han debatut sobre la necessària transparència dels mitjans i l’imperatiu que aquests tornin a establir clares distincions entre informació i opinió.

“Moltíssims mitjans funcionen i es financen pels acords comercials opacs amb les grans empreses, amb els bancs i amb les institucions”- ha denunciat Maraña durant la seva exposició. “Aquests mitjans reben finançament no pel seu nombre de lectors o penetració entre el públic, sinó per acords pre-establerts amb les grans agents ecónomios i polítics per ‘portar-se bé’ ”.

Una realitat, a la qual apunta Maraña, que no per desconeguda és menys preocupant, perquè “posa en dubte el dret de la gent a rebre una informació ja no diré veraç, però si almenys honesta”- Puntualitza

El director de InfoLibre també s’ha referit al fet que «és important eliminar l’opacitat dels mitjans, ja que funciona com un blindatge del poder. L’opacitat condueix a la corrupció, el amiguismo «, va destacar Maraña, que s’ha referit a la transparència com a «exigible a les institucions públiques, però també als mitjans de comunicació que han de ser, ara més que mai, vigilants del poder «.